fbpx

Sommerens madglæder – syndefald eller kompromis?

Tanker om, hvorvidt eller hvornår, det kan være OK at gå all in?

I Pinsen havde vi endelig frokostgæster efter lang tids Corona-isolation. Jeg elsker at lave lækker gæstemad og må indrømme, at der i gensynsglæden nærmest gik “Babettes gæstebud” i menu-tilrettelæggelsen.

En af serveringerne er for mig noget af det ypperste man kan spise her i forsommeren (se fotoet herover).

 Hvide asparges med friske jomfruhummer, rejer og hakkede smilende æg

Tallerkenen er pyntet med feldsalat og friskebælgede ærter. Til slut blev aspargesene garneret med 3 spsk Hollandaise sauce og et drys revet Vesterhavs ost.

Det smagte himmelsk og syndigt på én gang!

Dilemmaet om sauce og Sense

Asparges, skaldyr, æg og salat er jo skønne, sunde, fedtfattige og ret kalorielette råvarer, som fint falder ind under Sense måltidskassen.

Når de hvide asparges og skaldyrene er friske, af god kvalitet og veltilberedte – ja så er det noget af det ypperste.

Men så er der jo Hollandaise saucen…….!

Er det ikke en af de helt slemme, syndige fedtbomber, som kun hører hjemme i et afsnit af brødrene Price, og som burde være forbudt, hvis man gerne vil tabe sig?

Ja og nej!

Dels er er ifølge Sense tankegangen ingen forbudte fødevarer. Dels er det efter min mening og erfaring, her man kan overveje, om man skal gå “all in” eller prøve at finde et kompromis.

All in – Hollandaise

Opskriften på en vaskeægte Hollandaise fra bunden er ca sådan:

  •  120 g smør
  • 6 æggeblommer
  • 1 dl grøntsagsbouillon
  • Saft af 1 citron
  • Salt, peber
  • Et skvæt hvidvin

Det give en fed og lækker sauce med 320 kcal og 33 gr. fedt pr. 100 gr.

Kompromis Hollandaise

Der er flere mulige alternativer.

 Jensen Hollandaise
færdig i flaske og skal blot varmes 280 kcal og 27 gr fedt pr 100 gr.
I portionen her vil det spare 18 kcal ifht “All in Hollandaise”.

Knorr Hollandaise
i brev. Skal bages op med smør og derefter røres op med mælk. Når den er færdig, indeholder den ca 167 kcal og 14 gr fedt pr 100 gr.
I portionen her vil det spare 69 kcal ifht All in Hollandaise.

Begge dele smager ganske udmærket.

Hvad skal man så vælge?

Pointen er, at der ikke er et endegyldigt svar på det. Det er udelukkende din prioritering – din beslutning.

Når du står overfor et valgt som dette – med bevidsthed om kalorietætheden – skal du spørge dig selv?

Er det det værd?
Er nydelsesværdien kalorierne værd?

Hvis svaret er ja, så er det dit valg og din chance for at nyde (og evt. servere) en helt særlig delikatesse.

Min holdning er, at det indimellem er OK at vælge den kalorietætte udgave, men KUN hvis det har en afgørende betydning for oplevelsen.

Til gengæld bør vi skærpe opmærksomheden og bevidstheden om, hvor ofte og nemt vi kan ”komme til” at indtage tilsvarende – uden særlig nydelse – uden fuld opmærksomhed.

3 spsk af den ægte Hollandaise svarer til:

  •  35 gr peanuts
  • 1 god spsk olivenolie
  • et par skiver ost 45+
  • ½ Yankiebar

Du har måske nogle andre kaloriefælder, men jeg er sikker på, at vi alle ind i mellem kommer til at fylde unødvendige og ligegyldige kalorier på.

P.S. Portionen på billedet indeholder i alt 390 kcal (uden brød men med ægte Hollandaise).

 

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *