fbpx

Din fordøjelses betydning for din vægt og velbefindende

En velfungerende fordøjelse er ekstremt vigtig for dit helbred, velbefindende og for dit vægttab, hvis du ønsker det.

Rigtig mange danskere har ikke en optimal fordøjelse. Deres problemer kan svinge fra stort ubehag i form af forstoppelse, diarre, oppustethed, ondt i maven til mildere grader af irritation. Ja faktisk går mange rundt med u-opdagede fordøjelsesproblemer. Måske fordi de bare har vænnet sig til at have det sådan.

Det er meget individuelt hvordan og hvor godt, vores mave- tarmsystem fungerer og hvor sarte vi er. Nogle er meget regelmæssige og har et robust mave- tarmsystem. Andre mere sensitive overfor ændringer i kosten og tarmens bakterieflora. Det kender du sikkert fra ferier.

Hvad er en god fordøjelse?

Ja, lad os nu bare snakke lige ud om skidtet…

  • Du mærker kun din mave, når du er sulten
  • Din transittid (fra mund til kumme) er ca. 15 timer
  • Du har et regelmæssigt mønster
  • Du “laver stort” 1 – 3 gange dagligt uden besvær
  • Din afføring er pølseformet, tilpas blød, flyder (som regel) og lugter ikke voldsomt

Forskelle i optagelse og transittid

Der er stor forskel på fødevarers optagelse og transittid. De hurtige kulhydrater, som vi finder i sukkerholdige, flydende eller let adskilte fødevarer som juice, hvidt brød, chokolade optages næsten med det samme og giver en hurtig blodsukker stigning.

Protein er det makro-næringsstof, som vi er længst tid om at fordøje. Rødt kød sætter virkelig dit fordøjelsessystem på arbejde. Det er også derfor at protein er så mættende.

Fibre, særlig de ikke nedbrydelige fibre, hjælper med at transportere maden gennem systemet.

Det kan tage mellem 12 og 36 timer for maden at passere fra mund til kumme – også kaldet transittid. Flere eksperter peger i stigende grad på at en kort transittid på ca. 15 timer er ønskværdigt.

Hvis maden bliver for længe forsøger tarmsystemet at optage indholdet igen og der dannes en bakterieflora, som kan være skadelig. Alt for hurtigt transittid i form af diarre, er naturligvis heller ikke godt.

Test din transittid med rødbedetesten

Du kan tjekke din transittid ved at spise en god portion rødbede råkostsalat. Når den kommer ud igen, er farven umiskendelig rød.

Hvad kan du gøre for en bedre fordøjelse

Generelt er væske, fiberrig kost og bevægelse noget af det bedste til at holde systemet godt i gang. Desuden er det vigtigt at du spiser langsomt og tygger mad grundigt.

VÆSKE

Sørg for at få 1½ – 2 liter vand dagligt. Hold igen med kaffe, vanddrivende te, mælk og alkohol.

MOTION

Når du bevæger din krop, stimulerer du også dit mave- tarmsystem til aktivitet. Alt tæller, men faktisk er 30 – 40 minutters gang i rask tempo nok til at gøre en forskel.

FIBRE

Hvis man laver et for stort og brat skifte – f.eks. fra få grøntsager til mange rå grøntsager – kan nogle få maveproblemer. Typisk rumlen og luft i maven, oppustethed, men også forstoppelse. Tilberedning af grøntsager gør dem lettere at fordøje/nedbryde.

HUSK kan for nogle være lidt for barsk. Teoretisk burde fibrene fremme fordøjelsen, men det kan give modsat effekt. Det klogeste er at trappe langsomt op eller at vælge et mere komplekst produkt.

Jeg bruger selv Zinzino Biotic fibre, som består af 5 forskellige fibertyper. De supplerer hinanden og fremmer en sund bakterieflora, så det fungerer mere skånsomr og effektivt.

MÆLKESYRE BAKTERIER

Probiotiske bakterier kan hjælpe tarmenes bakterieflora på vej. Det nemmeste er at inkludere A38 eller Cultura. Min favorit er A28 i en Mavevenlig Greenie.

Det skal du IKKE gøre

 

AFFØRINGSMIDLER

Midler som f.eks. Laxoberal virker ved at provokere tarmene til sammentrækning. Det giver resultat, men på en unaturlig måde. Ved længere tids brug, vænner tarmsystemet sig til midlet og bliver i værste fald “dovent”.
Magnesia (ikke magnesium) binder ekstra væske i tarmindholdet. Det er som regel uden bivirkninger. Det er en god ide at tage 1 tablet om aftenen, da virkningen kommer efter 6 – 8 timer. Det gør jeg ofte.

FEDT

En god fedtsyrebalance (nok omega 3) er gavnlig for fordøjelsen, men lad være med at tænke fedtrationen i Sense ind for fordøjelsens skyld. Så skal vi over i amerikansk olie!

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *